četrtek, 2. avgust 2012

Doom metal za telebane: 5- Kaj je stoner doom metal in kaj sta stoner metal in stoner rock?


Tokrat bom opisal tri podzvrsti zvrsti. Kljub podobnemu imenu je stoner doom metal izrazito drugačen od stoner metala in stoner rocka. Stoner rock in stoner metal sta si zelo podobna med sabo in ni večjih razlik med njima.
Stoner pomeni: tisti, ki kadi marihuano. Po tem bi nepoznavalci stonerja sklepali, da so člani stoner doom metal in stoner metal/rock bandi uživalci marihuane. To delno drži, vendar opozarjam, da je le stereotip. Večina poznavalcev in bandov se  strinja, da je oznaka stoner neprimerna žanrska oznaka, a kaj moremo, če se je oznaka že uveljavila.
 Na stoner doom metal so najbolj vplivali  Black Sabbath. Lahko bi rekli, da so nekatere pesmi ( npr. Sweet Leaf) prve stoner doom metal pesmi. Za stoner doom metal so značilni heavy , počasni riffi, s tem, da so kitare in basi drugače uglašeni kot pri traditional doom metalu.  Značilen je groove, zaradi katerega poslušalec dobi občutek, da gre za zadrogirano glasbo. Velikokrat  bandi v tej zvrsti v svojo glasbo vnašajo elemente psihedelike in sludge metala ( obe mešanici sta postali kar nekakšen trend v zadnjih letih). Besedila so velikokrat o drogah, pa tudi o spiritualnosti ali o melanholiji/depresiji ( sledeča lirična tema je tipična za skoraj vsak doom metal band). Najbolj znani stoner doom metal bandi so Electric Wizard, Sleep, Om, High on Fire,Sons of Otis…
Tudi na stoner metal/rock so najbolj vplivali Black Sabbath in to je razlog, da uvrščam stoner metal/rock bande v doom metal sceno ( ne pa kot doom metal podzvrst). Tudi stoner metal/rock bandi imajo heavy riffe in imajo groove. A vendar so stoner metal/rock bandi hitrejši in posledično zelo spominjajo tudi na star hard rock. Tudi stoner metal/rock ima velikokrat psihadelično influenco, velik vpliv so dajali tudi punk bandi, kot je npr. Black Flag ( o njih bom še govoril). Besedila so lahko podobna besedilom doom metal bandom ali pa tudi ne. Lahko o drogah, lahko pa so o čem povsem drugem.
Kot sem že omenil ni večjih razlik med stoner metalom in stoner rockom. Stoner metal je nekoliko bolj heavy, medtem ko je stoner rock še bolj podoben hard rocku. Velikokrat se stila prepletata, včasih pa so nekateri bandi izrazito stoner rock ( npr. Queens of the Stone Age) ali izrazito stoner metal ( npr.  Acrimony). Najbolj znani stoner metal/rock bandi so: Queens of the Stone Age, Kyuss, Acrimony, Fu Manchu, Orange Goblin…

Ni komentarjev:

Objavite komentar