torek, 3. julij 2012

Doom metal za telebane: 1- Kaj je doom metal?


Prva objava serije Doom metal za telebane bo namenjena osnovnemu vprašanju, ki se porodi osebi, ki ne pozna doom metala; torej kaj sploh je doom metal? Priznam, da je zelo težko odgovoriti na vprašanje. Definicija doom metala se bo nekoliko razlikovala od strokovnjaka do strokovnjaka. A kljub temu bo definicija teh strokovnjakov doom metala imela neke skupne točke. Sam bom v tej objavi poskušal najti te skupne točke. Za odgovor na sledeče vprašanje si poglejmo (verjetno) prvo pravo doom metal pesem. Napisali so jo Black Sabbath, nekje v letu 1969. Poleg same pesmi prilagam še besedilo pesmi ( tako besedilo kot video najdete spodaj).
Pred poslušanjem moram omeniti še nekaj dejstev, da boste lahko razumeli skladbo. V zgodnji postavi BS so bili Ozzy Osbourne ( vokal), Tony Iommi ( kitara), Geezer Butler (bas) and Bill Ward (bobni). Besedilo je bilo napisano, ko je Geezer Butler pripovedoval Ozzyju o svojih sanjah; Ozzy pa je kasneje po morah napisal besedilo. Geezer Butler je nekoč bral neko bukvo o črni magiji. Po branju jo je skril in ponoči je imel moreče sanje. Ko se je prebudil, je ugotovil, da je knjiga izginila in Geezer je nikoli več ni videl. Zaradi te prigode se Gezzer ni nikoli več ukvarjal z črno magijo. Zdaj pa si poslušajte skladbo in poglejte si besedilo.
Primerjajte skladbo s kakšnimi pesmi velikih imen metala Iron Maiden, Slayer, Metallica... Kaj opazite?



Poglejmo si najprej vlogo posameznih inštrumentov v pesmi. Doom metal bandi imajo ponavadi v bandu enega ali dva kitarista, basista, vokalista in bobnarja. Za nekatere podzvrsti ( npr. funeral doom metal) so tipični tudi sintetizatorji. Kitarski riffi so heavy in počasni. Tony Tony Iommi je za pesem uporabil triton. Vse te značilnosti lahko pripišemo osnovnemu doom metal riffu. Bas Geezerja Butlerja ima v tej pesmi bolj ritmično vlogo. Za Black Sabbath je sicer značilno, da sta bas in bobni tvorili močan "groove". "Groove" je ena od tehnik, ki značilna za večino doom metal podzvrsti. Bobnarski "napad" Bill Warda je nekaj posebnega; je tisto, kar dela Black Sabbath tako drugačno od ostalih skupin. Bobni so namreč izjemno atmosferični in virtuozni, hkrati pa tvorijo "groove". Za bobnanje v doom metalu je značilno, da je počasno, a hkrati ustvarja neko posebno atmosfero.
Vokali Ozzyja Osbourna niso iz teoretičnega vidika nič posebnega, a vendar so teatralični, kar doda k atmosferi močan učinek. Samo besedilo je temačno, nekoliko poetično, melanholično, hkrati je bolj osebno kot npr. kakšno tipično thrash metal besedilo. Besedilo izpoveduje nemoč, pasivno čakanje, a vendar pisec upa na Božjo pomoč. Za doom metal besedila je torej tipično, da so bolj osebnostne narave, bolj melanholične, temačne. Besedila so ponavadi religiozna, mitološka, eksistenčna, izpovedna... Nekateri pisci besedil v doom metalu se zgledujejo po romantičnih, nihilističnih in eksistencialističnih umetnikih.

Tako bi lahko na dolgo opisal doom metal. V dveh povedih bi ga takole definiral . "Doom metal je podzvrst metal glasbe. Doom metal je melanholična oblika glasbene izpovedi, za katero je značilni težki riffi ter počasen ritem. "
Naslednjič bom obravnaval podzvrsti doom metala. Najprej bom razložil razdelitev, zatem pa bom opisal vsako podzvrst posebej.

What is this that stands before me?
Figure in black which points at me
Turn around quick, and start to run
Find out I'm the chosen one
Oh nooo!
Big black shape with eyes of fire
Telling people their desire
Satan's sitting there, he's smiling
Watches those flames get higher and higher
Oh no, no, please God help me!
Is it the end, my friend?
Satan's coming 'round the bend
People running 'cause they're scared
The people better go and beware!
No, no, please, no! ( vir- Dark lyrics)





Ni komentarjev:

Objavite komentar