sreda, 11. julij 2012

Doom metal za telebane: 3- Kaj je proto doom metal in kaj je retro doom metal?

Sledeča objava bo obravnavala dve podzvrsti, ki sicer ne spadata med doom metal podzvrsti ( kljub besedi doom v oznaki), a kljub temu je zlasti proto doom metal izredno pomemben za razvoj doom metala.


Začnimo torej s proto doom metalom. Izraz proto pomeni prvi oziroma predhodni. Izraz proto doom metal torej pomeni prvi doom metal oziroma predhodnik doom metala.



Proto doom metal je zvrst, ki se je razvila v poznih šestdesetih. V tej objavi nočem preveč zabresti v samo zgodovino, vendar je za razumevanje zvrsti to pomembno. Čisto na kratko: v poznih šestdestih so bandi začeli igrati bolj heavy glasbo. Influenca za te bande so bili blues rock, progressive rock in psychedelic rock, grozljivke, okultne knjige... V glasbi je čutilo zaton hipijevske generacije, jemanje drog in zanimanje za temnejšo plat življenja. Tako so se počasi izoblikovale zvrsti, kot so proto metal, proto hard rock, proto punk in tudi proto doom metal.


Zgodovinsko gledano ločim dve obdobji proto doom metala. Prvo je trajalo (okvirno) od izida drugega Cream albuma se pravi od novembra 1967, pa vse do 13. februarja 1970, ko je uradno izšel prvenec Black Sabbath. Drugo obdobje je trajalo od 13. februarja 1970 pa vse do razvoja modernega doom metala v 80tih (okvirna oznaka;nekateri bandi ustanovljeni v zgodnjih sedemdesetih, kot je Pentagram, še danes igrajo podoben stil). Obe obdobji sta bili nekoliko različni. Kaj več o tem v prihodnjih objavah te serije.


Proto doom metal lahko upravičeno kličemo kot predhodnik modernega doom metala. Za proto doom metal so značilni heavy riffi, temačna atmosfera, clean vokali in počasnejši ritmi. Besedila so temnejša in govorijo večinoma o okultnih zadevah, o družbeno političnih temah ter o uporabi drog. Vse to spominja na tipičen doom metal. Vendar obstajajo pa tudi pomembne razlike. Prvič, band še niso dosegli tiste atmosfere, ki je značilna za prve prave doom metal bande, kot so Saint Vitus, Trouble in Candlemass. Bandi tudi niso razvile popolnoma svojega stila. Imeli so preveč influenc, zaradi katerih so izgubili tisti svoj lasten stil ( stil je bil preveč podoben drugim bandom).


Kaj pa Black Sabbath? Black Sabbath so utemeljitelji doom metala. Black Sabbath pravzaprav sodijo v svojo podzvrst. Čeprav so gojili neke podobnosti z proto doom metal bandi, so Black Sabbath bližje traditional doom metal bandom. Black Sabbath so svojevrsten fenomen, kajti izumili so pravi doom metal kar 10 let pred prvimi traditional doom metal bandi. Vendar jih sam včasih zaradi let, v katerih so ustvarjali uvrščam v proto doom, pa tudi zato, ker niso igrali samo doom metal. Podobno uvrščam tudi bande, kot so Pentagram, Witchfinder General in podobne...
Najbolj znani proto doom metal bandi so: Blue Cheer, Black Sabbath, Budgie, Pentagram, Witchfinder General, Pagan Altar...


Kaj pa je retro doom? Gre za podzvrst, ki se vse bolj uveljavlja in postaja celo popularna v metal krogih. Preprosto povedano je retro doom metal proto doom metalv moderni preobleki. Razlik med proto in retro doom metalom je malo, morda je večja razlika le, da se retro doom bandi zgledujejo tudi po modernih (doom) bandih.
Najbolj znani predstavniki retro doom metala so: Witchcraft, Orchid, Devil, Blood Cermony, Jex Thoth...

Naslednjič bom bolj podrobno predstavil traditional doom metal. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar