četrtek, 5. julij 2012

Doom metal za telebane: 2- Katere so podzvrsti doom metala? Kaj sam štejem v doom metal sceno?

Recimo, da sedaj razumemo, kaj je doom metal. Vendar pa moram pripomniti, da se vsak band nekoliko razlikuje, a kljub temu prepoznamo nekatere skupne značilnosti, zaradi katere določen band lahko razvrstimo v določeno zvrst. Tako torej dobimo veliko množico doom metal bandov. Združuje bande, ki imajo kar lepo število skupnih lastnosti ( a še vedno je vsak band unikaten) in bande, ki imajo nekaj manj skupnih lastnosti.
Novinarji, glasbeni kritiki in glasbeni oboževalci večkrat nimamo radi predolgega opisovanja banda. Band seveda opiše že beseda doom metal, toda dostikrat je to premalo. Novinar, kritik, oboževalec bo z uvedbo podzvrsti lažje opisal band in hkrati ga bo bralec/poslušalec lažje razumel. To je eden od argumentov za to, da uvedemo podzvrsti.
Sedaj pa nastopi naslednja težava- kako bi razdelili podzvrsti. Lahko bi poslušali predloge bandov, kako se oni opredeljujejo, toda večkrat se bandi nočejo, poleg tega pa bi posledično nastalo ogromno število podzvrsti. Situacija bi bila podobna, če bi se vsak izmišljeval nove podzvrsti.
Prav zato so se uveljavile imena za podzvrsti, ki prevladujejo pri večini kritikov, novinarjev, oboževalcev.
Še nekaj- podzvrsti bi lahko delili v dve kategoriji: originalne podzvrsti in hibridne podzvrsti. Originalne so tiste, katere imajo čiste doom metal elemente, hibridne so pa tiste, ki mešajo doom metal z določeno zvrstjo in tam je delež doom in black metal delov približno enak. Tak primer je black doom metal. 

(originalne) doom metal podzvrsti so: 

1.traditional doom metal
2. stoner doom metal
3. sludge metal
4. death doom metal
5. gothic doom metal
6. funeral doom metal
7. drone doom metal

Kaj pa je doom metal scena? To je moj izraz, katerega uporabljam za bande sicer različnih zvrsti, ki pa tudi imajo nekatere skupne značilnosti. 

V to sceno štejem:
1. vse originalne doom metal podzvrsti
2. vse hibridne doom metal zvrsti
3. stoner rock
4. stoner metal
5. proto doom metal in retro doom metal

Ta blog je namenjen ravno celi doom metal sceni. Sam bom objavil več objav, ki se bodo dotikale vseh zvrsti, ki so v doom metal sceni.

Ni komentarjev:

Objavite komentar